چرا رنگ پاسپورت ها با هم متفاوت است؟

به گزارش سرگرمی تفریحی، اگر در صف انتظار خطوط هواپیمایی ایستاده باشید و ده ها نفر را پاسپورت به دست، جلوی خود دیده باشید، کافی است تا به دستان شان نگاه کنید تا متوجه یک تفاوت جالب در میان دفترچه هایی شوید که به اسم پاسپورت و یا گذرنامه مانند صاحبان شان منتظر تاییده مامور مربوطه فرودگاه هستند. اولین تفاوتی که می توانید آن را به وضوح ببینید، رنگ پاسپورت ها است که هر کدام به چند رنگ معین تقسیم شده اند. وجود رنگ جلدهای پاسپورت ها و تفاوت آن ها بی دلیل نیست و هر کدام بر اساس ویژگی های معین مشخص شده اند. در این فرصت قصد داریم تا در مجله خبرنگاران به آنالیز تفاوت رنگ پاسپورت بپردازیم.

چرا رنگ پاسپورت ها با هم متفاوت است؟

ویژگی های انتخاب رنگ در گذرنامه ها

تمام کشورهای دنیا از اقلیم، فرهنگ، رسوم و زبان های مختلفی برخوردارند و همین تفاوت ها است که دنیا را این گونه رنگارنگ و زیبا ساخته است. هر کدام از کشورها با گرته برداری از طبیعت و هویت شان دست به انتخاب تعدادی رنگ در پرچم ها و نمادهای تاریخی و معماری شان زدند تا بتوانند خود را به دیگر کشورها بهتر معرفی نمایند. با این شناخت ذاتی، چند شاخصه ای که باعث می شود رنگ پاسپورت ها انتخاب و در هر کشور به اجرا برسد را با هم مرور می کنیم و تاثیر آن ها را در انتخاب رنگ پاسپورت مورد سنجش قرار می دهیم. عقاید مذهبی، تجربیات تاریخی و فرهنگی، همگی در انتخاب این رنگ ها موثر هستند. تنها تعداد کمی از کمپانی ها در دنیا هستند که به معین رنگ، چاپ و تهیه محتوا پاسپورت ها می پردازند و یکی از آن ها سازمان بین المللی فرهنگ هوایی International Civil Aviation Organization (ICAO) است؛ این سازمان بین المللی به انتخاب اندازه هر پاسپورت برای کشوری معین اقدام می نماید و رنگی را برای جله پاسپورت آن کشور انتخاب می نماید. انتخاب رنگ پارسپورت از طرف این سازمان از میان چهار رنگ سبز، سیاه، آبی و قرمز انجام می شود و بستگی به شاخصه های آن کشور کوشش می شود تا نزدیک ترین رنگ از نظر روانشناختی و فرهنگی با آن کشور انتخاب شود.

رنگ پاسپورت به چه معناست؟

تا این قسمت به آنالیز نشانه های معین نماینده رنگ پاسپورت ها پرداختیم و متوجه شدیم که تنها چهار رنگ سبز، سیاه، آبی و قرمز می توانند برای رنگ روی جلد پاسپورت ها انتخاب شوند. اما این که چه می شود تا یک پاسپورت، رنگی به خود بگیرد و بر چه معنا و مفهومی یکی از این چهار رنگ برای نشانه ماهوی اش انتخاب می شود احتیاج به آنالیز معنای این چهار رنگ دارد که در ادامه به آن می پردازیم.

پاسپورت مشکی، کم ترین رنگ استفاده شده

رنگ پاسپورت برخی از کشورهای آفریقایی به رنگ مشکی است. دلیل انتخاب این رنگ به هیچ وجه معنای نژاد پرستی ندارد. رنگ مشکی به طور ذاتی برای کشورهای آفریقایی مورد احترام است و صندلی ویژه ای در فرهنگ آفریقایی دارد. البته رنگ مشکی برای جلد پاسپورت برخی از کشورهای اروپایی مانند نیوزلند و انگلستان هم استفاده شده است. جالب است بدانید که در فرهنگ کشورهای اروپایی، رنگ مشکی نشانه مهارت و یکدستی است و معنای آن بار مثبت دارد.

پاسپورت قرمز، پر استفاده ترین رنگ

در میان رنگ پاسپورت ها، رنگ قرمز، پر استفاده ترین رنگ است. تا جایی که اگر بخواهید در ذهن تان یک پاسپورت را تصور کنید، به احتمال زیاد، رنگ پاسپورتی که تصور کردید قرمز است. رنگ قرمز در پاسپورت ها نه تنها یک شاخصه دینی محسوب می شود بلکه به عنوان یک نشانه سیاسی و جمعیتی در بسیاری از کشورها استفاده می شود. لازم به ذکر است که رنگ قرمز نماد کشورهایی است که اصلا به وایکینگ ها بر می شود. از این رو، کشور ترکیه نیز رنگ پاسپورت خود را به قرمز تغییر داد.

پاسپورت آبی، دومین رنگ پرطرفدار

رنگ آبی که دومین رنگ پرطرفدار در میان پاسپورت های کشورهای مختلف است از معنایی متفاوت و دنیای تری برخوردار است. رنگ آبی که بر روی پاسپورت ها به معنای دنیا جدید است. رنگ آبی بعد از جنگ دنیای دوم در میان بسیاری از ملل به عنوان رنگی صلح طلب و دنیای شناخته شد و بسیاری از کشورهای آمریکای جنوبی با انتخاب این رنگ به عنوان رنگ پاسپورت خود انتخاب کردند.

پاسپورت سبز با پشتوانه فرهنگی-مذهبی

رنگ سبز در میان دیگر رنگ پاسپورت نشانه ای از پیش زمینه مذهبی قوی و تاثیرگذار برخی از کشورهایی است که گذرنامه شان منقش به سبز است. برای مثال می توان به کشورهای اسلامی مانند عربستان اشاره نمود. از آن جایی که در بسیاری از روایات و احادیث موجود به این نکته اشاره شده که رنگ سبز، رنگ مورد علاقه پیامبر اسلام، حضرت محمد مصطفی (ص) بوده است و به این خاطر، رنگ سبز را برای پاسپورت این کشورها مورد استفاده قرار داده اند. اگر به پرچم کشورهای اسلامی مانند عربستان دقت کنید، می بینید که رنگ زمینه و غالب در آن سبز است. البته به غیر از کشورهای عربی-اسلامی، کشورهایی مانند نیجریه و بورکینو فاسو و سنگال و بسیاری از کشورهای آفریقایی تبار نیز به دلیل وجود فرهنگ اسلامی از این رنگ در رنگ پاسپورت خود استفاده نموده اند. لازم به ذکر است که از طرف سازمان مالی کشورهای آفریقای غربی (Economic Community of West African States ((ECOWAS)))، رنگ سبز به معنای یکپارچگی و اتحاد مالی و فرهنگی در میان این ملل انتخاب و استعمال شده است. رنگ ها می توانند در میان فرهنگ ها و اقوام و ملل مختلف برای شناسایی هویتی این کشورها نقش موثری ایفا نمایند و تمایز میان آن ها در رنگ پاسپورت یکی از شاخص ترین نشانه های شاخص موجود در دنیا امروز است.

منبع: الی گشت
انتشار: 13 تیر 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: sargarmi-tafrihi.ir شناسه مطلب: 737

به "چرا رنگ پاسپورت ها با هم متفاوت است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چرا رنگ پاسپورت ها با هم متفاوت است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید