اینجا کلمات را کیلویی می فروشند
به گزارش سرگرمی تفریحی، در زمانه ای مؤسسه های رسانه ای دربه در دنبال کاغذ روزنامه در بازار هستند و حتی بعضی روزها مجبور می شوند برای جلوگیری از قطع انتشار نشریه خود تن به معامله با دلال های کاغذ بدهند. در اطراف میدان مرکزی میوه و تره بار می توان کاغذهای سفید مطبوعات را کیلویی خرید. و آن سوتر نشریات تازه منتشره سر از ضایعاتی ها در می آورند.
خبرنگاران، گروه محلات- ابوذر چهل امیرانی: دیگر این موضوع را همه می دانند؛ حرف و دردی که بهتر بود در درون خانواده مطبوعات می ماند و راه حلی برای آن پیدا می شد، اما نقل محافل و مجالس مختلف شد و غرور حرفه ای روزنامه نگاران را هدف قرار داد. پس از آن تعدیل خبرنگاران و کاهش نیروهای فنی و اداری روزنامه ها شروع و به کاهش صفحات نشریات و حتی تعطیلی چند روزه بعضی جراید منجر شد. روزنامه نگارها امید به قطع دست دلال های کاغذ داشتند تا شاید بارقه ای از امید به زندگی و کارشان ایجاد کند که به نتیجه نرسید. با این وجود، آنچه دردناک تر است، عدم تخصیص درست یارانه و کاغذ دولتی به رسانه ها بود که متأسفانه هنوز هم به نتیجه منطقی نرسیده است و رسانه هایی که به وظیفه ذاتی خود عمل می کنند و مطالب تولیدی و اتفاقاً خواننده هم دارند، مجبورند هر روز راهی در پیش بگیرند تا شاید بتوانند یک روز بیشتر ادامه حیات دهند. اختصاص یارانه و امتیاز به مؤسسه های بی نام و نشانی که چند سالی است در نظام مطبوعاتی کشور مثل قارچ رشد کرده اند، درد این رسانه ها را بیشتر کرده و حتی کارشناسان وجود چنین نشریاتی را مضرتر از دلال های کاغذ می دانند. جرایدی که یارانه کاغذ می گیرند، اما بلافصله پس از چاپ، به جای دکه ها سر از مراکز تخمیر کاغذ یا بین کاغذهای باطله درمی آورند.
- خدادی: تا سه ماه اول 99 برای کاغذ برنامه ریزی کرده ایم | دیگر به اسم رسانه ها یارانه نمی دهیم
در بین صدها گاراژ خیابان خلازیر منطقه 19 که آهن آلات دست دوم و ضایعات آهن در آنها خرید و فروش می شود، مغازه های کوچک و بزرگی هم وجود دارند که می توان روزنامه ها و کاغذهای باطله در آنها یافت. تا اینجای کار مشکل خاصی به چشم نمی خورد و به هرحال باید روزنامه های باطله را خمیر یا در کارهای دیگر مثل بسته بندی ها استفاده کرد، اما وقتی نگاهتان به روزنامه های نو گره می خورد که گویی مستقیم از چاپخانه به این نقطه از پایتخت حمل شده اند، میخکوب می شوید. در این واحدها، گزارش ها و کلمات، کیلویی خرید و فروش می شوند و روزنامه هایی می توانید پیدا کنید که از هر شماره، صدها نسخه با بست کمری چاپخانه دارند.
یکی از صاحبان این مغازه ها که به خرید و فروش کاغذ باطله و فیلم و زینگ مشغول است، برای فروش این روزنامه ها به سایت دیوار هم آگهی داده و نوشته است: روزنامه نو نو، پلمب باز نشده، بست کمری چاپخونه روشه، به مقدار یک تن و نیم موجود است.
به عنوان مشتری سر صحبت را با او باز می کنیم. از روزنامه هایی که روی هم انباشته شده و مقدار زیادی هم در گونی ها قرار گرفته است، تعریف و تمجید می کند؛ اینکه رنگی هستند، دست نخورده و همگی یک شکل اند! ما هم با تأیید حرف هایش می گوییم: درسته. انگار از چاپخونه مستقیم به اینجا اومده. او هم که سر ذوق آمده، در تأیید حرف مان می گوید: همین طور است. در ادامه توضیح می دهد که مسئولان این روزنامه با یک شرکت هواپیمایی قرارداد دارند تا روزنامه ها بین مسافرها توزیع شود، اما به خاطر اینکه تیراژ زیادی دارد، خیلی مواقع بدون اینکه وارد هواپیماها شود، از چاپخانه به دست ما می رسد.
واسطه این فروشنده فردی است که در شرکت هواپیمایی مشغول به کار است و با فرزند این مغازه دار رابطه دوستی دارد. مغازه دار قیمت روزنامه ها را کیلویی 10 هزار تومان تعیین کرده و ادعا می کند مشتری زیادی دارد و نهایتاً می تواند کیلویی 9 هزار و 600 تومان به ما بفروشد. از کمبود کاغذ مطبوعات برایش حرف می زنیم و اینکه چرا باید روزنامه ها به این شکل خرید و فروش شود. پوزخندی زده و می گوید: شما فکر می کنید این روزنامه ها را در دکه بفروشند، سودی برایشان دارد؟ هزینه توزیع و سود دکه دار را که حساب کنید، پولی دست شان را نمی گیرد. با فروش کیلویی، خیلی هم سود می کنند. اشتباه هم نمی کنند چون الان روزنامه خوانی نمانده است و همه با موبایل هایشان خبرها را می خوانند.
نمونه ای از کاغذها در یکی از انبارهای خیابان خلازیر تهران
شنیده ها حکایت از انتشار 4200 نشریه در کشورمان دارد (البته سوم مرداد سال 1395 معاون وقت مطبوعاتی کشور جمله می گویند ما 8900 نشریه داریم را به کار برده بود. دو سال بعد هم در تاریخ 20 مرداد 1397 مدیر کل مطبوعات داخلی وزارت ارشاد اظهار داشته بود که :در حال حاضر 9 هزار و 300 رسانه در کشور در حال فعالیت هستند که از فرهنگ و ارشاد مجوز دارند)به هر حال این نشریات با که زیر چتر حمایت وزارت ارشاد، یارانه کاغذ هم می گیرند. عده ای برای استفاده از همین یارانه، مجوز راه اندازی روزنامه گرفته اند و کاغذهای دریافتی را حیف و میل یا در بازار آزاد عرضه می کنند. چنین نشریاتی، اغلب توسط افرادی منتشر می شوند که تعداد نیروهای آنها به اندازه انگشت های دو دست نیست و تقریباً فاقد هرگونه مطلب تولیدی هستند. بدون اشاره به منبع، مطالب را کپی می کنند و مهم ترین وظیفه آنها فقط پر کردن صفحات است. هرچه هست، می توانند با ضرب تعداد صفحات در تیراژ، کاغذ دولتی بیشتری بگیرند.
- فروش کیلویی روزنامه تا سال پیش می صرفید
میدان مرکزی میوه و تره بار در فاصله کمی از خیابان خلازیر قرار گرفته است؛ محلی که مشتریان زیادی برای روزنامه باطله دارد و کامیون دارها و حجره داران، روزنامه ها را برای باغداران خریداری می کنند تا در کف و روی جعبه های میوه قرار دهند. در اطراف میدان مرکزی تره بار هم، مغازه های زیادی می توان پیدا کرد که در کنار فروش ظروف یکبارمصرف و نایلون، روزنامه می فروشند. در این واحدها هم می توان رد روزنامه هایی را پیدا کرد که از چاپخانه، مستقیم به مغازه آنها راه پیدا کرده اند. البته به گفته مغازه دارها، میزان چنین روزنامه هایی نسبت به سال های گذشته کم شده و روزگاری روزنامه ها را به صورت پالتی به آنها می فروختند. یکی از مغازه دارها می گوید: تا سال پیش روزنامه هایی وجود داشت که 500 تومان در دکه ها فروخته می شد و اگر آنها را کیلویی می فروختند، سود بیشتری عاید مؤسسه های رسانه ای می شد، اما الان قیمت روزنامه ها بالا رفته و تعداد صفحاتشان هم کم شده. به همین خاطر روزنامه نو کمتر دست ما می رسد و در حال حاضر، بیشتر اوقات روزنامه های تاریخ گذشته را به ما می دهند. قیمت هرکیلو روزنامه در این واحدها 11 هزار تومان است و به غیر از حجره داران و باغدارها، شهروندان برای کارهایی مثل بسته بندی وسایل در زمان اسباب کشی جزء مشتریان روزنامه باطله اند.
- خرید و فروش کاغذ مطبوعات
در زمانه ای که مسئولان خرید مؤسسه های رسانه ای دربه در دنبال کاغذ روزنامه در بازار هستند و حتی بعضی روزها مجبور می شوند برای جلوگیری از قطع انتشار نشریه خود تن به معامله با دلال های کاغذ بدهند و به هر قیمتی کاغذ بخرند، در اطراف میدان مرکزی میوه و تره بار می توان کاغذهای سفید مطبوعات را کیلویی خرید. اگرچه مقدار زیادی از این کاغذها از ضایعات چاپخانه ها و در اندازه هایی شبیه کاغذ A4 عرضه می شوند، اما در انبارهای آنها می توان کاغذ مطبوعات در اندازه های بزرگ هم پیدا کرد. کاغذهایی که معلوم نیست چطور از اینجا سردرآورده و چرا برای چاپ دراختیار مؤسسه های انتشاراتی قرار نگرفته اند. بخشی از این کاغذها به خاطر داشتن مقداری رنگ و بهانه های اینچنینی، در مغازه های اطراف میدان تره بار به قیمت هرکیلو 12 تا 14 هزار تومان به فروش می رسند و بخشی هم فاقد هر ایرادی هستند و می توان از آنها برای چاپ روزنامه استفاده کرد. یکی از مغازه دارها عنوان می کند در رسیدن این کاغذها به دستشان، مسئولان جراید نقش دارند و یارانه کاغذ خود را این گونه به پول نقد تبدیل می کنند.
منبع: همشهری آنلاین